ΒΟΤΑΝΑ και ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΣΠΙΤΙ

Μαγειρική Σπίτι και βότανα

"Ήσμιξεν ο βασιλικός,
Ο δίκταμος κι ο δυόσμος
Φλισκούνι και φασκομηλιά
Κι εμύρισεν ο κόσμος"

Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο
ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και
υπάρχει το περιθώριο των ιδιαίτερων επιλογών και πειραματισμών και μόνοι μας
μπορούμε να βρούμε τη σωστή ποσότητα, καθώς και ποιο βότανο χρειάζεται το κάθε
φαγητό.

Ρίγανη: με λαχανικά, σαλάτες, σούπες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια,
ζυμαρικά.
Θυμάρι: με σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά.
Θρούμπη: με σούπες, σαλάτες, όσπρια, κρέατα, τυριά, ψωμιά, φρουτοσαλάτες.
Άνηθος: μα σούπες, σαλάτες, σάλτσες, κιμάδες, πουλερικά, ψάρια, τουρσιά,
τυριά, ομελέτες, όσπρια, πίτες, ψωμιά.
Γλυκάνισος: με αυγά, τυριά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, σαλάτες, ψωμιά, μπισκότα,
ποτά.
Δάφνη: με ψητά, σούπες, μαγειρευτά, κρέατα, ψάρια, ρεβίθια, φακές, κρέμες,
φρουτοσαλάτες.
Βασιλικός: με λαχανικά, σούπες, σαλάτες, αυγά, θαλασσινά, κρέατα, κυνήγι,
κεφτέδες, ζυμαρικά, ψωμιά, φρούτα.
Εστραγκόν: με ψάρι, σαλάτες, πουλερικά, αρνί, αυγά, ξύδι.
Φασκομηλιά: με πουλερικά, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά, ποτά.
Δεντρολίβανο: με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες,
λαχανικά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες, σαβόρε, ψωμιά.
Μέντα: με σούπες, σάλτσες, σαλάτες, λαχανικά, ζυμαρικά, πίτες, τυριά, φρούτα,
κρέμες, ποτά, τσάι.
Κόλιαντρο: το φρέσκο με σαλάτες, σάλτσες, ομελέτες, σούπες. Οι σπόροι σε
σούπες, στιφάδα, λουκάνικα, τουρσιά, κρέμες, τυροσαλάτες, ψωμιά, μπισκότα.
Λεβάντα: με σαλάτες, κρέατα, τυριά, φρούτα, γλυκά.
Λουΐζα: με σούπες, σαλάτες, κρέατα, ψάρια, φρούτα, γλυκά, ποτά.
Μαϊντανός: με….όλα! Κρέατα, ψάρια, σούπες, σάλτσες, σαλάτες, ομελέτες,
όσπρια.
Μαντζουράνα: με κρέατα, ψάρια, ομελέτες, ζυμαρικά, χορτόπιτες, λουκάνικα,
ψωμιά, ποτά.
Μάραθο: με θαλασσινά, ψάρια, σαλιγκάρια, κρέατα, σούπες, ομελέτες, τυριά,
ζυμαρικά, όσπρια, ψωμιά.
Μελισσόχορτο: με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, σούπες, τυριά, φρούτα, ποτά,
τσάγια.
Σέλινο: με κρέατα, ψάρια, σούπες, σαλάτες, ορεκτικά.
Κρόκος: με σούπες, πιλάφια, ζυμαρικά, κοτόπουλο, τυριά, κρέμες, ψωμιά,
μπισκότα, γλυκά, λικέρ.

Μπορούμε ακόμα να συνδυάσουμε διάφορα βότανα μαζί, όπως:


Μάραθο, μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού …. για ψάρι
Φασκόμηλο, σχοινόπρασο, ρίγανη, μαϊντανός ….. για κοτόπουλο
Θρύμπα, μαντζουράνα, μαϊντανός ….. για όσπρια
Γλυκάνισο και πορτοκαλιού ……για χοιρινό
Βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι ……. για ψάρι, κοτόπουλο, ρύζι, ζυμαρικά
Θυμάρι, βασιλικό, μαϊντανό ……. για ψωμί και θαλασσινά
Δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, μαϊντανό, σκόρδο ….. για πατάτες, μοσχάρι,
κοτόπουλο
Δυόσμο, σκόρδο, μαϊντανό ….. για αρνί, θαλασσινά, λαχανικά
Δεντρολίβανο, θυμάρι, θρύμπα, ρίγανη, μαντζουράνα, σκόρδο …. για κρέατα
σχάρας
Καλέντουλα και σχοινόπρασο …… για πιλάφι ή κοτόπουλο
Βασιλικό, μαϊντανό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, θυμάρι, και κρεμμύδι …… για
βραστά λαχανικά
Ρίγανη, βασιλικό, μαραθόσπορο, άνηθο, και κρεμμύδι ….. για ψάρι και
Πουλερικά



Δεντρολίβανο, δάφνη, μάραθο, δυόσμο, βασιλικό, άνηθο, κέδρο, μυρτιά, θυμάρι,
ρίγανη, δίκταμο, μαντζουράνα, φασκομηλιά, κόλιαντρο, εστραγκόν, κλπ.
Χρησιμοποιούμε 3 – 4 κλαράκια βότανο σε 2 κούπες ελαιόλαδο. Μπορούμε όμως, να
συνδυάσουμε διάφορα αρωματικά μαζί, όπως:
􀂃 Ρίγανη με θυμάρι και σκόρδο
􀂃 Σαφράν ή καλέντουλα με σκόρδο
􀂃 Βασιλικό με σκόρδο
􀂃 Εστραγκόν με χαιρέφυλλο
􀂃 Καρδάμωμο με κόλιαντρο
􀂃 Γλυκάνισο με κανελογαρύφαλλα
􀂃 Άνηθο με σκόρδο
􀂃 Θυμάρι με μελισσόχορτο
􀂃 Λιαστές ντομάτες με βασιλικό ή ρίγανη
􀂃 Δεντρολίβανο νε δαφνόφυλλα
􀂃 Πέταλα παπαρούνας με κανελογαρύφαλλα και μοσχοκάρυδο


Σχεδόν όλα τα βότανα μπορούν να
χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν το ξύδι:
η ρίγανη, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το εστραγκόν, η μέντα, ο βασιλικός, το
δεντρολίβανο, το μάραθο, ο άνηθος, η λεβάντα, το κόλιαντρο, το αγριοκύμινο, το
σχοινόπρασο κλπ. 

Βότανα που συνδυάζονται για να αρωματίσουν ξύδι είναι:

Φασκόμηλο με μαϊντανό
Φρέσκο κόλιαντρο με σκόρδο
Μποράντζα με άνηθο
Δυόσμος με κάρδαμο
Ρίγανη με σκόρδο
Δεντρολίβανο με σκόρδο
Μάραθο με μαϊντανό
Βασιλικός με σκόρδο και δάφνη
Θυμάρι με μαντζουράνα, ρίγανη φρέσκια και ρόκα
􀂾 ΞΥΔΙ ΜΕ ΜΥΡΤΙΑ
1 λίτρο ξύδι από κρασί
3 – 4 κλαδάκια μυρτιάς
Σε ένα δοχείο βάζουμε τι ξύδι με τα κλαδάκια μυρτιάς, πλυμένα και στεγνωμένα.
Κλείνουμε καλά και περιμένουμε 10 – 15 μέρες. Περνάμε από τουλπάνι και φυλάμε σε
γυάλινο μπουκάλι.

         

Μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο με:








ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ....

Προστατέψτε τα ρούχα σας από το σκώρο τοποθετώντας στις ντουλάπες σακουλάκια με μίγμα από φασκόμηλο, λεβάντα, βασιλικό και δεντρολίβανο.

Αντί τα τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε φύλλα λεβάντας ή μέντας ή αιθέρια έλαια.

Μύγες, τσιμπούρια και κουνούπια. Για να τα κρατήσετε έξω από το σπίτι σας, αντί των επικίνδυνων αεροζόλ, ψεκάζετε μ΄ ένα κοκτέιλ από αιθέρια έλαια ευκάλυπτου, βασιλικού, γερανιού, γαρίφαλου, κίτρου, δυόσμου και λεβάντας, ή ρίχνετε μερικές σταγόνες στο λύχνο της αρωματοθεραπείας.  Στα παλιά σπίτια επίσης κρεμούσαν στις στέγες κλαδιά από κυπαρίσσι, για τον ίδιο λόγο.

Τα καλύτερα εντομοαπωθητικά είναι ο βασιλικός και το γεράνι, που επιπλέον είναι όμορφα φυτά και μυρίζουν υπέροχα. Βάλτε τα στα μπαλκόνια και τα παράθυρά σας και κρατήστε για πάντα μακριά μύγες και κουνούπια. Ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο σ΄ ένα ξύλο κοντά στα κηπευτικά σας, διώχνει τα έντομα. Για τα ζωύφια στο χώμα φυτεύετε κοντά στα υπόλοιπα φυτά σκόρδα. Όπως καταλαβαίνετε τα περισσότερα βότανα είναι εντομοαπωθητικά. Προτιμήστε λοιπόν στον κήπο σας φράχτες και μπορντούρες, από βότανα και αρωματικά φυτά, που θα σας απαλλάξουν και από τους ψεκασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου